subota, 5. prosinca 2009.

Još malo o terminu poroda

Ono što često pod zadnje vrijeme čujem je pitanje, kada ti je termin, kada ćeš roditi? Ali što je datum, da li se treba ograničavati nečime kao što je broj kojega je doktor odredio na osnovu nekog računa? Moje mišljenje je da se uopće ne bi trebali postavljati nikakve granice u bilo čemu što radimo. Jer postavljajući si granice za pravo govorimo sebi i svojoj podsvijesti da smo limitirani i na taj način sužavamo si svoje mogućnosti.
No, da se ja vratim na svoju temu, a to je famozni termin mog poroda. Naime, tijekom godina su nam utuvili u glavu da trudnoća traje 40 tjedana. To nam je ginekolog odmah napomenuo da je termin tada i tada i da je to 40 tjedana nakon termina začeća. Naravno, ukoliko žena ne rodi na taj datum, onda ju odmah stavljamo u kutiju da je PRENJELA. Naravno, samim time što većina žena koja ne rodi na datum koji joj je napisan u onoj famoznoj knjižici, svaki dan nakon toga joj se razvlači kao mjesec. Naravno da ovo pravilo nije bazirano na činjenicama već na statistikama. A kao što sam rekla, ako netko želi biti dio statistike ili samo brojka, slobodno. Ja s druge strane želim živjeti neovisno i nesputano. Kako je to postala statistika, pokušat ću objasniti. Naime, trajanje trudnoće od 40 tjedana je mit koji je bio utaban godinama i godinama, jer je "tako oduvijek bilo." :)
Trajanje trudnoće od 40 tjedana je bazirano na pravilu koje se zove Naegelovo pravilo (Negelovo pravilo). Teoriju je stvorio Harmanni Boerhaave, botaničar koji je 1744. godine postavio metodu izračunavanja termina poroda. Njegov izračun temelji se na dokazima iz Biblije u kojoj je stajalo da je žena nosila dijete otprilike 10 mjeseci (lunarnih). Tu istu metodu iskoristila je njemačka ginekologinja Franz Naegele i ona se počela koristiti kod izračunavanja termina. Međutim, postoji mana ove metode. Lunarni ciklus (ili sinodički, ako računamo od mladog do mladog mjeseca), traje otprilike 29,53 dana, čime 10 lunarnih mjeseca je 295 dana, što je 15 dana duže od 280 dana kako se termin računa. Čak 50 – 80% žena nosit će duže od 40 tjedana. Da to nije dovoljno, postoji velika greška u računanju termina jer većina metoda ga bazira na ciklusu od 28 dana. Međutim, svi znamo da nemaju sve žene ciklus od 28 dana, kod nekih ciklus traje duže, a kod nekih kraće. A ukoliko ste među onim ženama koje imaju ciklus od 28 dana, ne ovuliraju točno na 14. dan. Ukoliko žena ima ciklus koji je duži od 28 dana, često je dijete isforsirano prerano van jer se njen termin računa prema zadnjoj menstruaciji.
Također se pogreške određivanja termina mogu pojaviti i kod ultrazvučnog pregleda. Tijekom ultrazvučnog pregleda stroj prema mjerenim točkama određuje u kojem tjednu je trudnica i određuje termin poroda koji se naravno podudara sa gore opisanom metodom izračuna. Evo čak sam našla u istom članku i pogreške kod ultrazvuka:

Prvo tromjesečje: 7 dana
14 – 20 tjedana: 10 dana
21 – 30 tjedana: 14 dana
31 – 40 tjedan: 21 dan

Znanstvenici su otkrili da trudnice koje su po prvi put trudne, nose dijete 40 tjedana i 1 dan. Za trudnice kojima nije prvo dijete obično nose 40 tjedana i 3 dana. Također su pružili i vrlo jednostavnu metodu kako izračunati termin poroda. Prvorotkinja bi trebala računati tako da započne sa početnim datumom svoje zadnje menstruacije, oduzmu 3 mjeseca i dodaju 10 dana. Ono što većina stručnjaka preporučuje je ne miješati se u tijek normalne trudnoće prije završenog 42. tjedna. Upravo zato je vrlo važno znati točan datum začeća i time točan termin poroda, ukoliko se nađete pod pritiskom bilo koga da vam se želi dati drip za ubrzavanje poroda. Ponovit ću opet ono o čemu sam pisala prije nekoliko dana, djeca ne čitaju kalendare, ona dolaze u vrijeme kada su spremna i bez ikakvih komplikacija ukoliko su ostavljena da sama odrede adekvatan trenutak kada su uistinu spremni.
Ovo je jedan od vrlo zanimljivih članaka koji se mogu naći na internetu. Nadam se da je i vama bio interesantan kao i meni.

0 komentar(a):

Objavi komentar