nedjelja, 6. prosinca 2009.

Dojenje

Već znamo o svim dobrobitima koje dojenje može pružiti jednom malom novom biću samo time što ćemo ga dojiti. Često žene nakon poroda pokušavaju dojiti i vrlo brzo ili odustanu jer dijete ne vuče dovoljno mlijeka ili su jedne od onih upornih pa nastave. Majka također mora imati refleks otpuštanja mlijeka, koji je isto hormonalni odgovor dodira bebe na majčinu bradavicu.
Osim toga, kod prirodnog poroda (i time mislim na klasičan porod, znači ne carski rez) dojenje pomaže kod bržeg povratka maternice u njeno prvotno stanje. Ne smijem nikako zaboraviti prednosti koje dijete (koje je najvažnije u svemu ovome) ima od dojenja. Prvo je i osnovno da bi s dojenjem trebalo započeti čim prije bez obzira koliko dugo imate namjeru dojiti. Dok dijete sisanjem potiče stvaranje mlijeka, dobiva iz tog mlijeka kolostrum kojega dojka stvara. Iz tog istog kolostruma dijete dobiva vodu, šećer, bjelančevine i minerale. Uz sve ove makro i mikro nutrijente, dijete kroz kolostrum dobiva i antitijela koja će štititi njegovo zdravlje dok ne izgradi svoj vlastiti imunološki sistem. Kolostrumu nema umjetne zamjene, pa i kratko dojenje djetetu puno znači. Upravo tijelo majke je jedino mlijeko koje je savršeno za vaše dijete. Mlijeko se prilagođava dobi i potrebama djeteta, pa tako i točan sastav samog kolostruma ovisi da li je dijete rođeno kao nedonošče ili nije. Također se kolostrum prilagođava i vanjskim uvjetima, tj. u uvjetima visokih temperatura on će sadržavati više vode kao bi nadoknadio eventualni gubitak vode iz djetetova organizma uslijed znojenja. Ukoliko se ustraje na dugotrajnom dojenju (a ja mislim dojiti što god je to duže moguće) ostvaruju se prednosti koje su nezamjenjive. Jedna od njih je ta da se povezanost s djetetom koja je prije bila kroz pupčanu vrpcu, sada povisuje na jedan nivo kojega malo tko može objasniti. Dešava se da žene koje doje, kada čuju plač djeteta osjete kako im mlijeko izlazi iz grudi. To je fizički refleks jer majka najbolje zna i osjeća i čuje što je djetetu u tom trenutku potrebno. Nekima je svaki plač djeteta isti, majka točno zna što je djetetu potrebno u svakom trenutku. Njihova komunikacija nije ograničena s riječima, već je uzvišena na jedan nivo kojega smo mi odavno zaboravili koristiti. A to je komunikacija slikama ili mislima. Kako god to htjeli nazvati.
Kod majke vide se i fizičke dobrobiti dojenja kao što su, vraćanje maternice u prijašnje stanje, lakše je tijekom hranjenja po noći (ne morate se dizati pripremati mlijeko u formuli, sterilizirati posudicu i dudu, i ostale radnje), jednom kada se hormoni ustale (kada se dotok mlijeka ustali) stres je manji. Dojenje pomaže da se vratimo u prijašnju formu, jer masnoća koja se nakupila u tijelu tijekom trudnoće služi kao priprema za stvaranje mlijeka i sada se brzo topi i prelazi na dijete. Sve ovo sam pročitala, dobila kao informaciju od mojih bliskih dojilja.
Još malo čistih znanstvenih objašnjenja. :) Kod dojenja dijete posiše PRVO MLIJEKO ili predmlijeko koje je niske kalorične vrijednosti, tako da s tim mlijekom dobije sve da utaži žeđ i da zadovolji želju sa sisanjem, da ne osjeti preveliku sitost, a ne konzumira previše masnoća. Do kraj dojenja, kada je dojka skoro ispražnjena, dijete dobiva tzv. zadnje ili skriveno mlijeko, koje je bogatije masnoćom i kalorijama. Od tog mlijeka dijete će se zasititi i to će mu biti signal za prestanak sisanja.
Mislim da bih se trebala dotaći teme, a to je dojenje bilo gdje i bilo kada je to djetetu potrebno. Koliko god nekim lažnim moralistima to smeta, ali žena bi trebala dojiti kada to dijete traži. Znači ukoliko se šećete parkom na putu do doma i dijete zaplače, ne bi trebale osjećati sram od dojenja na javnom mjestu. Ja znam da ja neću. :) znate što mi je smiješno, obično oni pojedinci koji vole gledati ženske grudi, odjednom ih one smetaju kada vide da te iste grudi doje. Žene moje, naše grudi su stvorene za dojenje, ni za što drugo, koliko god to muškarci ne htjeli priznati. A muška fascinacija grudima dolazi iz najranijih dana. :) Je, volimo ih pokazati u nekom lijepom dekolteu, badiću ili uskom topiću, ali činjenica je da su naše grudi idealne tvornice hrane za mala bića koja dolaze kroz nas.

0 komentar(a):

Objavi komentar