nedjelja, 21. ožujka 2010.

Podsvijest – Svijest - Nadsvijest

Puno puta sam spominjala ove pojmove i ne mogu, a da ih ne objasnim tj. da prezentiram svoj način gledanja na ove pojmove. Mnogi narodi i religije su nastojale približiti ove pojmove i potaknuti ljude da bar malo pokušaju shvatiti da to nisu tek riječi na papiru, pa im se i ja u tom nastojanju pridružujem.
Ljudski um je odvojen u tri primarna funkcionalna mehanizma: Podsvijest, Svijest i Nadsvijest. Ova tri dijela međusobno se isprepliću i stvaraju ono što mi danas nazivamo svjesnim stanjem tj. našom realnošću.
Podsvijest je skladište krvnog naslijeđa, dok je Svijest skladište samog individue. Ono što je važno razumjeti je da osnovni obrasci razmišljanja i mišljenja dolaze iz Podsvijesti i Svijesti. Dok mi vjerujemo da smo individue, jedinstveni, unikatni ili kako god to želite nazvati, trebamo za pravo uvidjet da to nije cijela istina. Ne u kontekstu ovog trojnog dijela uma. Mi smo svi djelomične kopije naših roditelja tj. obiteljskog slijeda koji su opet djelomične kopije svojih itd… itd. Upravo zbog ovoga i nakon mnogo generacija mi i dalje djelujemo po istom principu pohlepe, odvojenosti i samo uništenja, što je sve smješteno u Podsvijesti. Osoba koju gledamo u ogledalu je samo bolje obučena, nosi ljepšu masku na licu, ali duboko u nama samima za pravo su isti osjećaji, misli i ponašanja. Socijalno i kulturalno uvjetovanje preko TV-a ili čak samog sistema obrazovanja, zamišljen je da zabavi pojedinca za vrijeme njegovog razvoja tj. od 3-14 godine života. Na taj način pripremaju nas da se uklopimo u matricu realnosti koja nas okružuje. Čak i oni koji nisu konformisti, koji na sebe gledaju kao da ne djeluju unutar „kutije“ su zapravo unutar nje isto tako. Ukoliko živimo i djelujemo unutar ova tri dijela uma (a većina nas egzistira tako), tada djelujemo u polarnosti. Polarnost (odvojenost, percepcija sebe kao odvojenog tijela od svega oko nas) hrani trojni sistem. To je zato jer je ljudsko biće izgubljeno u odvojenosti, koja je smisao trojnog sistema.
Podsvijest je ono dijete u nama koje kada zatvorite oči vidite kao malo uvrijeđeno biće koje sve, ali apsolutno sve shvaća ozbiljno. Kada kažete „Joj.. kako sam glupa (glup) jer nisam to i to primijetila (primijetio)…“ ili „Ubija me ovaj posao…“ itd… vaša Podsvijest slegne ramenima i kaže… OK to želiš, to ćeš i dobiti. Ona se nikada ne raspravlja s nama, već prihvaća ono što joj ti kažeš. Ona nam kroz cijeli život pokušava ukazati na neke naše pogreške ili propuste, a mi, s obzirom da samo naučeni na logični slijed razmišljanja i djelovanja, konstantno ju (Podsvijest) marginaliziramo. U našoj podsvijesti nalaze se odgovori na sva pitanja koja postoje, a ona nam se stalno obraća - posredno. Preko snova, kroz intuiciju, vizije, flash backove, iracionalne osjećaje-mržnje, ljubavi, sve je to povezano s onim nakupljenim stvarima u našoj Podsvijesti. Svi smo mi dobili mogućnost i imamo mogućnost slobode. Upravo ta naša sloboda je sloboda misli i to nam nitko ne može oduzeti, ako naravno mu to pravo ne damo. Naša Podsvijest je kao mali kompjuter, jer ne radi razliku između dora i zla. Za nju ne postoji dobro ili zlo. Sve što odlučimo u životu je tu da nas nauči nečemu. Ne postoji apsolutno dobro ili apsolutno zlo. Osim toga naša Podsvijest je spona između nas i naše Svijesti tj. onog djela nas koji percipira tko smo i što smo i naše Nadsvijesti. Uf, ovo je još jedan veliki pojam. :) Nadsvijest je kako i riječ kaže iznad Svijesti. To je dio nas koji sve zna, sve vidi i koji ima „kontrolu“ nad cijelim našim životom. Sagledava nas u svim dimenzijama vremena i prostora i daje nam onoliko da spoznamo koliko smo spremni u tom trenutku. Kako je ovo naše super biće ili naša super svijest spremno nam dati što u tom trenutku nam treba, kako bi ili nešto iskusili i kroz to iskustvo naučili i spoznali neke dijelove sebe, ono isto ne razlikuje dobro od lošeg. Iskustvo je takvo kakvo je, možda ćemo kroz neki osjećaj kojega bi mogli definirati kao lošeg, baš naučiti neku dobru stvar. Ili ćemo iz nekog dobrog osjećaja ili događaja naučiti nešto loše o sebi kao o pojedincu. Upravo zato je teško definirati što je dobro, a što loše. Pojam dobrog i lošeg je definiran kulturnim i društvenim standardima koje nam je nametnula okolina u kojoj živimo.
Nadsvijest zna sve, a jedini put do naše Nadsvijesti je preko Podsvijesti. Međutim kako smo mi bića koja više vjeruje logici i razumu, zapostavljali smo godinama tu komunikaciju sa našom Podsvijesti, tako da više ne možemo čuti niti najmanji glasić od nje. Polako i sigurno trebali bi ponovo nastojat vratiti povjerenje tog malog djeteta, koje će nam otvoriti vrata prema djelu nas koji je u stanju pokazati nam koliko je svemir velik i koliko smo mi veliki u njemu. Često je pristup u prvoj komunikaciji sa Podsvijesti radiestezija. Naime korištenjem viska, rašlja L-štapova ili bilo kojih drugih sličnih naprava, dajemo našoj Podsvijesti da progovara kroz nas i da razvijamo tu osjetljivost i osjećajnost. Ako ste ikada pokušali raditi s jednom od ovih uređaja (ja sam osobno radila i radim s viskom) znat ćete da je put dug. Međutim jednom kada uspostavite ponovni kontakt sa Podsvijesti vidjet ćete da ćete uskoro dobivati sve više odgovora na vaša pitanja. Naravno da dolazimo i do činjenice da ponekada ne dobijemo nužno sve odgovore jer naša Nadsvijest (koja je u kontaktu sa Podsvijesti) zna koji nam je cilj i što je nužno nam reći u tom trenutku, tako da ukoliko nismo spremni saznati odgovor na neko pitanje ili jednostavno nam nije vrijeme ići u tom smjeru, nećemo ga dobiti. Nakon dugog rada sa viskom primijetit ćete da čak i dogovor na pitanje znate prije pomicanja samog viska, što znači da je kontakt sa Podsvijesti jak i da vam visak nije potreban. Međutim, kako smo mi ljudi vrlo intelektualna bića, često vrlo usmjereni na lijevu stranu mozga (racionalnu, logičnu), teško nam je bez vizualnih pomagala uspostaviti bilo kakav kontakt ili još bolje vjerovati da je to moguće.

2 komentar(a):

Radionica VISAK kaže...

Odlican tekst.

Pozdrav,

http://sites.google.com/site/radionicavisak/

Anonimno kaže...

iszina,ziva istina,poznato mi je iz vlastitih iskustava i iz vlastitog zivota

Objavi komentar