subota, 20. studenoga 2010.

Zašto su pećinski ljudi bili bolji roditelji od nas


Ovaj tekst mi je poslala moj super prijateljica i ja  bih ga htjela podijeliti sa svima vama. Možda je stara vijest ili ste već dobili mailom, ali s obzirom da je, prema onome što ja osjećam, apsolutno istinit neka ga evo i na mom blogu. Da ga oni koji ga nisu dobili pročitaju, a oni koji su ga već čitali neka se malo prisjete.


Suvremene metode roditeljstva koje uključuju ostavljanje bebe da plače, dugo držanje u kolicima i sjedalicama u automobilu i onemogućavanje da slobodno šetaju izvan kuće stvara disfunkcionalnu generaciju, tvrde psiholozi.
Roditeljstvo je drevna vještina. A čini se da bi o njoj mogli naučiti ponešto od 'primitivnih' lovaca iz pretpovijesti. Prvotne ljudske zajednice znale su bolje odgajati djecu nego roditelji 21. stoljeća, tvrdi profesorica Darcia Narvaez.
Svoju su djecu mazili i nosili unaokolo i nikad ih nisu ostavljali da plaču, djeca su se dugo zadržavala vani i sisala majčino mlijeko sve do pete godine pa i duže, a ne mjesecima kao danas.

"Naše istraživanje pokazuje da se temelj morala formira rano u životu, u djetinjstvu. No moderno roditeljstvo im sve više uskraćuje osnove koje vode k osjećaju zadovoljstva i nekom smislenom moralu," rekla je.

Nakon tri provedene studije s roditeljima i njihovom malom djecom uočila je bitne razlike između modernog i drevnog roditeljstva. Prethistorijski roditelji pri odgoju su se oslanjali na širu obitelj tj. ljude koji nisu mama i tata ali vole dijete. Oni su bili i skloniji odgovoriti na dječji plač i druge potrebe. A umjesto da budu sama u sobi djeca su više vremena bila s drugima izvan nastambi.

"Topla, uvijek dostupna briga smiruje dječji mozak što je nužno jer tad dijete formira osobnost i upoznaje svijet. Naši su preci kao djeca proveli velik dio vremena u zagrljaju svojih roditelja čime je stvorena snažna veza s majkom," kaže profesorica Narvaez koja radi na američkom Sveučilištu Notre Dame u Indiani.

Studije pokazuju da djeca koja ne provode dovoljno vremena u igri imaju više šansi da će razviti hiperaktivnost i druge zdravstvene poremećaje, kažu psiholozi.

Ovi zaključci se suprotstavljaju modernoj psihologiji koja zahtjeva da se djeci omogući 'kontrolirano plakanje' te izolira zločestu djecu u 'zločesti kut' ili sobu.

Profesorica Narvaez ukazuje na podatke o sve manjoj mentalnoj stabilnosti djece u SAD-u i V. Britaniji zabilježenoj u zadnjih 50 godina. "Među mladima vlada epidemija tjeskobe. Djeca koja ne dobiju emocionalnu zaštitu i brigu rano u djetinjstvu sklonija su razvoju egocentričnosti. Ona nemaju ni jednaku dubinu suosjećanja kao djeca odgajana u toplom okruženju." zaključila je.

0 komentar(a):

Objavi komentar