četvrtak, 26. kolovoza 2010.

Masaža

Započela sam i spomenula masažu pa sam odučila nešto o njoj i napisati jer smatram da je to nešto što će vam donijeti neiscrpnu ljubav i sreću kod daljnjeg bondanja sa svojim djetetom. Priprema uvjeta za masažu jednostavna je i brza. Nikad ne forsirajte masažu ako dijete ne uživa, niti masirajte bebu koja je nedavno cijepljena ili se ne čini posve zdravom. Ne treba masirati trbuščić dok beba ne navrši četiri tjedna. Trebat će vam ulje za masažu. Uvjerite se da je ono koje ste odabrali prikladno za dijete. Čak i baby ulja najčešće sadrže parfem, a postoje velike šanse da će beba malo progutati (primjerice, stavljanjem ručica u usta). Najbolje je jednostavno bazno ulje, poput maslinovog ili bademovog.
Budući da će dijete biti golo, potrebno je zagrijati prostoriju, baš kao i kod pripreme za kupanje. Uvijek imajte na umu da organizmi beba nisu stručni u održavanju tjelesne temperature poput odraslih, pa se brže rashlađuju. Za masažu je potrebna i udobna površina na kojoj će beba ležati. Neka ona bude meka i topla. Ukoliko ćete dijete masirati bez pelene, što je najbolje, pripazite da površina bude nepropusna. Odaberite vrijeme kada nećete biti ometani i kada se oboje možete opustiti. To ne bi smjelo biti ubrzo nakon hranjenja ili kad je dijete gladno, niti kad je ono umorno. Nemojte se začuditi ako beba zaspi za vrijeme masaže. Dobro je to činiti nakon kupanja, ako dijete nije prepospano. Važno je odabrati vrijeme kad ste u stanju zaboraviti na vlastite brige i obveze. Beba se oslanja na neverbalnu komunikaciju pa će pokupiti i napetost. Opustite se da biste prenijeli samo dobre vibracije svojem djetetu. Izdvojite pola sata samo za masažu djeteta. Skinite dijete i zagrijte se za masažu. To ćete postići protresanjem ruku da biste ih opustili. Uzmite ulja i protrljajte ruke da biste ga zagrijali. Iako se ovo čini čudnim, preporuča se da zatražite dopuštenje od djeteta. Ja bih obično rukama prelazila preko glave, ramena, ruku, trbuha i nogu i postavila bi pitanje: „Da li si za jednu masažu?“ I tako par puta. Dijete će vam govorom svog tijela najbolje pokazati da li je raspoloženo ili ne. Ako se opusti, znači da je spremno i željno.
Za početak, ponovite svaki potez pet puta.
Položite bebu na leđa.

Lice i glava
• Ovo je dio koji većina beba najmanje voli. Ako dijete to ne želi, naprosto ga izbacite. Ako ga voli, umetnite ga u onaj dio masaže gdje ono još leži na leđima. Sljedeći pokreti se izvode istodobno na obje strane lica, upotrebom dva prsta svake ruke. Najbolje je koristiti palčeve obje ruke.
• Palčevima nježno razvucite čelo, vukući iz središta prema van. Vodite računa da ne pokrivate oči djetetu jer to ne vole. Neka vas gleda dok ga masirate.


• Povucite od vrha nosa, preko obraza, pa prema uhu. Ovako ćete mu olakšati i ako ima pun nosić, malo ćete mu pročistiti sinuse.


• Spojite palčeve obje ruke na vrh brade i polako ih povlačite na stranu.



Prsa i trbuh
• Dodirujte bebina prsa praveći prstima pokrete koji nalikuju listanju knjige.
• Položite obje ruke na središte grudnog koša i laganim pritiskom pratite liniju prema vanjskom dijelu prsa. Ovo možete raditi paralelno objema rukama, a možete prvo jednom rukom, pa nakon toga odmah nastavljati drugom rukom. 


• Pokreti se mogu izmjenjivati tako da budu od središta grudnog koša prema vani, pa onda iz vanjskog smjera prema unutra.
• Preporuka kod masaže trbuha je i vježba protiv grčeva koju ću pokušati objasniti:
• Ako ste dešnjak stavite lijevu ruku tako da su vam prsti spojeni i prislonite uz bebin trbuh tako da malo prekriva pupak. Desnom rukom iznad vaše lijeve ruke po bebinom trbuhu radite krugove s lijeva na desno (5-6 puta) sve dok ne dođete slijeve na desnu stranu trbuha. Na ovaj način pomažemo probavi i crijevima da obave svoj dio posla. Nakon toga dignite djetetova koljena na trbuh. Ponovite ovo 6 puta.


Ruke i ramena
• Stavite gornji dio bebine ruke između vaših ruku i vrtite je kratkim laganim pokretima desno pa lijevo. Nakon toga isto ponavljajte s donjim dijelom ruke pa sa svakim prstom.
• Palcem i kažiprstom kreirajte prsten oko bebine ruke. Od ramena pa prema donjem dijelu ruke lagano spuštajte prste. Budite posebno pažljivi u predjelu lakta i ručnog zgloba. Pogledajte sliku kod masaže nogu – isti je položaj i za masažu ruku!

Noge
• Kao što ste laganim kružnim pokretima vrtili bebine ručice, ponovite isti postupak i s nogama. Palcem s gornje strane i ostalim prstima s donje strane lagano uhvatite gornji dio bebinih nožica i polukružnim pokretima palca lagano pritiskujte. 



• Svako stopalo posebno izmasirajte. Neka vam palac bude položen s donje strane stopala, a ostali prsti s gornje. Palcem pravite lagane kružne pokrete po stopalu istovremeno blago stišćući gornji dio stopala ostalim prstima. Nakon kružnih pokreta, možete palac pomjerati od pete prema vrhu stopala u pravcu bebina palca. Dodirujte posebno svaki prst, a pete masirajte laganim kružnim pokretima. Masaža stopala može ponekad pomoći u otklanjanju trbušnih bolova.
• Još jedan način je da primite djetetovo stopalo tako da su vam palčevi spojeni po dužini stopala i naizmjence pomičete palčeve lijevo pa desno, od sredine prema rubu stopala.



Leđa
• Polako okrenite bebu i polegnite je na trbuh.
• Prvo prelazite rukama preko bebina vrata spuštajući se prema dnu leđa. Masirajte ramena laganim kružnim pokretima, a nakon toga krenite prednjim dijelom vrata, od ključne kosti pa prateći unutrašnju liniju lopatica, sve do središta leđa. 


• Laganim kružnim tapkanjem prstiju možete masirati područje oko lopatica i zatim dno leđa.
• Samu kralježnicu ne masirajte. Dovoljno je na kratko položiti dlanove na to područje tako da beba osjeti toplinu vaših ruku.
• Za kraj, pratite liniju tijela prelazeći rukama od ramena pa sve do stopala.

Uživajte u masaži zajedno s vašom bebom!

1 komentar(a):

Unknown kaže...

Pozdrav! Zanimljiv članak o raznim vrstama masaže možete pogledati na ovom linku, pa eto informirajte se.

Objavi komentar